Stickers som belønning

Hva er belønning?

Belønning kan være så mangt. Ofte er det noe man får eller gir som følge av at man for eksempel har utført bra arbeid eller har gjort en god handling. Hvorvidt straff fungerer som en motivasjonsfaktor er ferdig diskutert – det er et klart nei. Da står vi igjen med belønning, som selvfølgelig er en hel del bedre. Eksempler på belønning kan være å gi et barn en ekstra time å være oppe dersom de rydder rommet, det kan være karakterer i skolen og ofte kan vi tro at fotballstjerner og toppidrettsutøvere presterer så bra fordi de får så godt betalt og at prestasjonen derfor har med belønning å gjøre.

Belønning som motivasjon

good-jobMotivasjon deles i ytre og indre motivasjon. Indre motivasjon er relatert til det som skal gjøres og omfatter ting som mening med man gjør, interesse, glede, tilfredshet eller velbehag knyttet til det som blir utført. Det refererer altså til atferd som blir gjort på bakgrunn av indre tanker om handlingen. Dette er åpenbart en viktig del av motivasjonen, og kan økes ved hjelp av ytre motivasjoner. Ytre motivasjoner er, som begrepet sier, motivasjoner som kommer utenfra. Det kan være ting, ord eller handlinger. Det refererer til handlinger hvor drivkraften kommer av ytre ting. For barn kan ytre belønninger være effektivt.

Stickers som belønning

Å oppmuntre barn til å endre vanskelig atferd kan være vanskelig. En måte å motivere barnet på kan være å gi dem stickers, eller klistremerker. Barn får ofte stickers når de har gjort noe bra, enten på skolen eller hjemme. Belønningsdiagrammer kan være et effektivt verktøy for å starte denne endringen. Dette er et diagram man sammen med barnet kan sette opp, med kortsiktige mål og konkrete endringer å fokusere på – det skal ikke være for vanskelig. I disse diagrammene kan det settes inn stickers etterhvert som barnet skal belønnes. Belønningsdiagrammer er en effektiv måte å:

  • Oppmuntre til atferden man ønsker, for eksempel grundigere rengjøring av tenner uten oppstyr eller motstand
  • Motvirke oppførsel man ikke ønsker
  • Belønne barn for nye ferdigheter, for eksempel som å stå ved siden av handlevognen når man handler, eller å sette tilbake leker når de blir bedt om det

Barnet kan samle stickers for hver gang hun eller han oppfører seg slik man vil. I vanskelige tider kan man sammen se på belønningsdiagrammet for ytterligere motivasjon, for å se at endring av atferd faktisk er mulig og at ingenting er gjort på en dag. Voksne har gjerne andre måter å motivere seg på, alt fra belønne seg selv med et nytt antrekk eller ved å spille casinospill. Man har et uendelig utvalg av spilleautomater å spille på, men om man ikke vil legge klistremerker helt bak seg, kan man finne spilleautomaten Stickers, den har nemlig fargerike symboler som kan minne litt om klistremerker, og kan være en flott måte å belønne seg på. Spill her og gi deg selv en skikkelig belønning.

Noe annet enn teknologi

Barn i dag kan fort være veldig bortskjemte og eie all slags nye teknologier på markedet. Stickers er en mye tryggere belønning og kan være mye mer kreativt. Om belønningsdiagram ikke er aktuelt, kjøp en klistremerkebok til barnet som det kan sette klistremerkene inni. For å gjøre det mer sosialt kan man gjøre det sammen med barnet også. Klistremerker finnes jo i masse forskjellige former og farger som passer til både jenter og gutter.

Privacy Policy